Lær os at kende

Om Intarsia Furniture

Møbelintarsia er genetableret under navnet Intarsia Furniture. Møbelintarsia blev stiftet i 1948 af snedker og møbeldesigner, Jørgen Aakjær Jørgensen og hans kone Lis Aakjær Jørgensen. Sammen viede de deres liv til Møbelintarsia, som blev en hurtigt voksende familievirksomhed.

Hvad parret ikke vidste dengang var, at deres barnebarn, Nanna Aakjær Svendsen, knapt 75 år efter ville genskabe Møbelintarsia.

Børn og børnebørn til Jørgen Aakjær Jørgensen er meget stolte af hans møbeldesigns. Derfor, med opbakning fra hele familien, er Møbelintarsia genoprettet under navnet Intarsia Furniture, så flere danskere kan få glæde af de klassiske møbler.

 

De klassiske møbler vagt til live igen

Intarsia Furniture relancerer og producerer nogle af de mest populære og ikoniske møbler fra Møbelintarsias tid. Størstedelen af de klassiske møbler er designet af Jørgen Aakjær selv. Møblerne blev dengang solgt til store dele af verden, og bliver stadig solgt i ind- og udland til høje auktionspriser.

Dermed er visionen at videreføre arven fra den danske møbelguldalder – kombineret med nutidens tendenser og traditioner.

Kollektionen består i dag af fem forskellige modeller, men Jørgen Aakjærs livsværk strækker sig langt udover dette. Faktisk bliver vi stadig ved med at opdage nye designs af hans, som vi har store planer om at relancere i den nærmeste fremtid.

Designeren Jørgen Aakjær Jørgensen

Stifter af Møbelintarsia 1948

Jørgen Aakjær Jørgensen (1920 – 2008) var snedker og møbeldesigner af den gamle skole, og fra samme tidsalder som Finn Juhl, Børge Mogensen og Hans J. Wegner m.fl.

Jørgen Aakjær Jørgensen blev udlært snedker ved Teknologisk Institut, og præmieret med bronze for flot arbejde. Sidenhen rejste han til Sverige, hvor han specialiserede sig i den unikke og oldgamle håndværksteknik, Intarsia, hvorfra inspirationen til navnet Møbelintarsia opstod.

 

Møblerne i fokus

Jørgen Aakjær Jørgensen var en meget beskeden mand, der bestemt ikke brød sig om at være i centrum. Det var hans møbler der var i fokus, og dem skulle der ikke være en finger at sætte på. Denne beskedenhed var grunden til, at hans navn aldrig var knyttet til møblerne, men blot fik produktionsstemplet ”Møbelintarsia”.

Jørgen Aakjær Jørgensen var en klassisk håndværker, der designede direkte fra hovedet til hænderne. Derfor var han også meget optaget af selve udførslen af møblerne, hvor der var kredset om håndværket. Jørgen Aakjær Jørgensens design-DNA ses i de mange små detaljer, den anvendte intarsia-teknik og så var han rundet af den moderne danske designtradition, hvor enkelhed og funktionalitet dominerede.

Jørgen Aakjær Jørgensen Intarsia Furniture Designer

“At der ikke har været tegninger af møblerne, har betydet et stort og krævende arbejde for at relancere møblerne. Jeg har måtte sætte mig ind i morfars univers og prøve at tænke som ham.”

– Nanna Aakjær Svendsen

“At der ikke har været tegninger af møblerne, har betydet et stort og krævende arbejde for at relancere møblerne. Jeg har måtte sætte mig ind i morfars univers og prøve at tænke som ham.”

– Nanna Aakjær Svendsen

- Nanna Aakjær Svendsen, Barnebarn og stifter af Intarsia Furniture

“Det er med stolthed, at jeg i dag kan præsentere min morfars livsværk, som nu også er blevet mit livsværk.

Rejsen for at komme hertil har været udfordrende, men også meget spændende. At skulle genskabe min morfars klassiske møbeldesigns har ikke været let, da min morfar ingen tegninger havde. Derfor har jeg måtte opkøbe de designs der ikke var i familiens eje, for at kunne genskabe dem igen.

Ligeledes ved jeg hvor perfektionistisk, detaljeorienteret og kvalitetsbevidst Jørgen Aakjær var. Det har lagt et enormt stort pres og ansvar på mine skuldre. Når det så er sagt, er det også med ekstra stor stolthed, at vi nu kan præsentere hans designs igen, rundt om i de danske møbelhuse. Jeg ved, at han ville være stolt af det arbejde vi har lagt i det. Ikke bare af at genskabe møblerne, men også af hele det univers vi har skabt omkring Intarsia Furniture.

Det eneste jeg ikke har taget med videre i Intarsia Furniture, er min morfars beskedenhed. Jørgen Aakjær Jørgensens historie og navn fortjener at blive fortalt, og det har jeg i sinde at sørge for.”